Şerit Komutlarını Atla
Ana içeriğe atla

ANASAYFA

:

Erzincan Mutfağı

Giriş

 

Erzincan Mutfağı

 

 

Yörede geleneksel beslenme düzeni etkinliğini sürdürmektedir. Beslenmenin temelini buğday ve buğday ürünleri ile hayvansal gıdalar oluşturur. Bulgur, yarma, tarhana, erişte, dövme en çok tüketilenlerdir. Özellikle bulgur, çok sayıda yemek türünde kullanılır.
 
          Kışlık, besin maddeleri hazırlanmasının yöre halkının yaşamında önemli bir yeri vardır. Bulgur, gendime (aşurelik buğday), tarhana, yarma, erişte kış için hazırlanan ürünlerin başlıcalarıdır. Ayrıca çeşitli sebzeler ve meyveler kurutularak, reçel yapılarak değerlendirilmektedir. Yöre mutfağı yemek türleri bakımından zengindir. Bunların çoğunluğunu hamur yemekleri oluşturur. Eşgili, kesme çorba (un çorbası), yaprak sarma başlıca yemek türleridir. Ayrıca su böreği ve özellikle kete ve tatlılar çokça tüketilen hamur işlerindendir.

 

 
ERZİNCAN ÇORBASI
Malzemeler: 150 gr.erişte , 500 gr. Yoğurt, 1 yumurta, 6 bardak et suyu, 1 büyük kuru soğan, 1 büyük domates, 2 sivri biber, 4 diş sarımsak, 150 gr. Kıyma, 200 gr. Tereyağ, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı nane2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydonoz,2 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu, arzu edilirse 1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze soğan
Yapılışı : Kuru soğan, domates, sivri biber ince kıyılır. Bir tencerede tereyağın yarısı eritilir. Önce soğan biraz pembeleştirilir.Sonra domates, biber, salça ilave edilir. Biraz kavrulur. Et suyu ilave edilir. Kaynatılır.Yoğurt, yumurtayla çırpılır ilave edilir. Karıştırarak kaynatılır. Erişteler ilave edilir. Kıyma karabiber, tuz ve kırmızı biberle yoğrulur. Küçük yuvarlak köfteler yapılır. Kaynamakta olan çorbaya ilave edilir.Küçük bir tavada kalan tereyağ eritilir. Kıyılmış nane, dereotu, maydanoz, kırmızı biber ve taze soğan ilave edilip karıştırılır.Servisten önce çorbanın üzerine gezdirilir.
 
EVELİK ÇORBASI
Malzemeler: 1 adet soğan,1 adet patates, 1 kase yeşil mercimek, 1 kase yarma, 1 avuç evelik yaprağı , Et suyu, yağ, salça, pulbiber, su
Yapılışı :  Evelik yaprakları bir tasa konup bir taşım kaynatılır ve suyu süzülür. Yeşil mercimek haşlanır.Patates küp küp doğranır.  Önce soğan doğranıp yağla kavrulur. Sonra salça ve pulbiber katılır. Soğuk su ilave edildikten sonra bir kare yarma ayıklanır ve suyun içine konur. Patates ve ardından yeşil mercimek ilave edilir. En son tuzu da katılarak kaynamaya bırakıllır. Katılaşırsa üzerine sıcak su dökülür. Yeterli kıvama geldiğinde servise hazırdır. Ardahan ve Erzincan(Refahiye) yörelerinden sofralarımıza ulaşan Evelik çorbası oldukça lezzetli bir tariftir.
 
SIRIN
Malzemeler : 2 bardak un, 3 kaşık tereyağı , 1 bardak pekmez , tuz
Yapılışı :  Un ve tuz suyla hamur haline getirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır. Yufkalar kızgın saç üzerinde pişirilir. Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde saklanır daha sonra , tereyağının eritilerek içine pekmez karıştırılmasıyla elde edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır. Yağlanan yufka iki parmak genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip, 2-3 cm kalınlığında kesilip tepsiye dizilir. Üzerine tekrar pekmezli tereyağı dökülür.
 
GASEFE
Malzemeler:  1/2 kg. kayısı kurusu (yarma),  2-3 çorba kaşığı tereyağı, 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Yapılışı :  Kayısı kurusu bol su ile yıkanıp temizlenir. Bir tencerede üzerini örtecek kadar su konur, kayısı kuruları yumuşayıncaya kadar pişirilir. Ateşten alınarak dinlenmeye bırakılır. Dinlenen kaysı süzgeçten süzülür, servis tabağına alınır. Üzerine tavada kızdırılmış tereyağı gezdirilir, iri kıyılmış cevizler üzerine serpildikten sonra servis yapılır.
 
ERZİNCAN LOKUMU
Malzemeler: 250 gr oda sıcaklığında margarin ( veya tereyağı), 1 su bardağı toz şeker, 1 yumurta, 1 paket kabartma tozu, Aldığı kadar un ( takriben 3 su bardağı ancak yinede kıvama göre artabilir.),Üstüne dökmek için pudra şekeri
Yapılışı:  Pudra şekeri hariç tüm malzemeyi güzelce yoğurun. Hamurun kıvamı kurabiyeden yumuşak, kekten daha yoğun olacak. Hazırlanan hamuru dikdörtgen bir borcama yada tepsiye elinizle yayıp, üstünü düzeltin. Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında üstü hafif kızarıncaya kadar pişrin. Çok kızartırsanız lokum sert olur. Kızaran Erzincan Lokumunu fırından çıkarıp soğutun. İyice soğuduktan sonra küçük kareler halinde dilimleyerek, üstüne bolca pudra şekeri dökün.
 
BÖRÜLCELİ ÇORBA 
Malzemeler: Börülce , barbunya,  reyhan , kıyma , taze fasulye , mercimek , yağ , salça , tuz.
 
Yapılışı : Salça yağda ezilir. Fasulye küçük küçük doğranır. Diğer malzemeler su konularak iyice pişirilir. Sonra reyhan ufalanır sıcak servis yapılır.
 
ERİŞTE ÇORBASI
 
Yapılışı: Bir miktar tuzlu su kaynatılır, eriştesi atılır. Kırmızı biber, salça, kavrulmuş kıyma, maydanoz hepsi birden ilave edilerek kaynatılır. (Ayrı bir tencerede) Haşlanan erişte soğuk sudan geçirilerek süzülür. Kaynamakta olan karışıma ilave edilir.
Eriştenin Yapılışı :
Un, yumurta ve tuzla su hepsi birlikte iyice yoğrulur. Ele yapışmayacak hale gelince, hatta biraz da sertçe bir hamur yapılır. Yarım saat dinlendirilir. Bol un serpilerek açılır. Baklava hamuru gibi olana kadar yalnız her inceltilişte bol un serpilir, yoksa yapışır. 4'e 5'e katlanarak ince ince kesilir. Temiz bir bez üzerinde arada bir karıştırmak sureti ile kurutulur. Torbalara konur.
 
ÇÖKELEK PİYAZI
Yapılışı :Çökelek geniş bir kaba konarak içine çok küçük doğranmış salatalık domatesi, biber, taze soğan, varsa taze reyhan, maydanoz, nane konularak karıştırılır. Biraz su ile inceltilir ve zeytinyağı gezdirilir. Ya salata gibi ya da tabaklara alınarak ekmekle yenir.
 
REYHANLI ÇORBA
Malzemeler: 500 gr. börülce ,1 su bardağı buğday , 2 çorba kaşığı margarin ,Reyhan (yoksa fesleğen) , tuz.
 
Yapılışı :Börülceyi haşlayın. Suyunu süzmeden buğdayı ve tuzunu ilave edip pişirin. Sonra yağ ile reyhanı kızdırıp üzerine dökün.
 
 
GENDİME PİLAVI
Malzemeler:1'er su bardağı nohut ve buğday , 3 soğan ,katıyağ , 100 gr. kavurma , su , tuz.

Yapılışı :Nohutu bir gece öncesinden ıslatın. Buğday ve nohutu, üzerlerini 2 parmak aşacak kadar su ile bir taşım kaynatın. Kısık ateşte, 15 dk. pişirip, suyunu süzdürün. Kızgın yağda, doğranmış soğanları ve kavurmayı, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurup, buğday ve nohutun üzerine boşaltın. 2 bardak su koyup, bir taşım kaynatın ve tuzunu ayarlayın. Suyunu çekinceye kadar pişirin. Tavada biraz yağ kızdırıp, pilavın üzerine gezdirin.

ERZİNCAN KETESİ
Malzemeler: 1 komposto kasesi margarin yada tereyağı , 2 su bardağı süt , 1 çorba kaşığı tepeleme kuru maya , 4 su bardağı un , Yarım çay bardağı ılık su , 1 tatlı kaşığı toz şeker , 1 tatlı kaşığı tuz , 1 adet yumurtanın sarısı
İçi için:
250 gr. margarin (1 paket) ,6 su bardağı un 2 çorba kaşığı toz şeker 

Yapılışı :Öncelikle yarım çay bardağı ılık suda kuru mayayı ve 1 tatlı kaşığı toz şekeri eritin. Margarin, süt, un, tuz ve eritilmiş kuru mayayla çok sert olmayan bir hamur hazırlayın. Hazırladığınız hamurun üzerini örtüp, 1 saat dinlendirin. Hamuru 12 parçaya bölün. Hamur parçalarını yuvarlayıp, oklava ile açın. Hamurun iki ucunu ortaya katlayın. 1 paket margarinde 6 su bardağı unu kavurun. 2 çorba kaşığı toz şekeri katıp, karıştırın. Hazırladığınız harcı katladığınız hamurların ortasına yayıp, katlayın. Elle bastırıp, hamuru açın. Rulo yapıp, kendi etrafında dolayın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve 200 dereceli fırında üzeri kızarana dek pişirin.


UN HELVASI
Malzemeler: 2,5 su bardağı un , 2,5 çorba kaşığı çam fıstığı , 1 su bardağı pudra şekeri , 1 çay kaşığı tarçın 150 gr. tereyağ veya margarin

Yapılışı: Yağ, fıstık ve unu bir tencereye koyup hafif hararetli ısıda karıştırarak fıstıklar hafif pembeleşinceye kadar pişiriniz. Pudra şekerini katıp ocaktan alarak yediriniz.
Bir parmak kalınlığında tepsiye muntazam yayınız. Baklava dilimlerine keserek üzerine tarçın serpiniz. Soğuyunca servis tabağına yerleştiriniz.


ZEYTİNYAĞLI ELMA DOLMASI
Malzemeler:  4 adet yesil elma , 1 tatli kasigi dolmalik fistik ,1 tatli kasigi kus üzümü , 3 adet sogan , 1 kahve fincani pirinç , 4-5 dal maydonoz , 4-5 yaprak nane ,1 tatli kasigi toz seker ,1 tutam tuz ,2 çorba kasigi zeytinyagi
Yapılışı:  Rendelenmis soganlari, fistiklarla birlikte zeytinyaginda pembelesinceye kadar kavurun. Yikanmis pirinci ekleyin. 1,5 kahve fincani su ilave edip pirinçler diri kalacak sekilde pisirin. Seker, tuz, kiyilmis nane ve maydonoz ekleyip karistirin. Limon suyunu da ilave ettikten sonra sogumaya birakin.
Elmalari sivri uçlu ince bir biçakla oyun. Hazirladiginiz karisimi elmalarin içine doldurun. Orta isili firinda 40 dakika pisirin. Soguk olarak servis yapin.
 
KENGER YEMEĞİ
Malzemeler: 1 dizi kenger ,250 gr. kavurma ,1 yemek kaşığı salça ,1-2 yemek kaşığı yağ ,1 su,bardağı haşlanmış barbunya ,1-2 baş kuru soğan ,tuz ,su.

Yapılışı: İlkbaharda çıkan taze kengerler toplanarak iplere dizilir. Dikenleri temizlenir. Kurutulmuş kenger kaynar suda 1-2 saat kadar bekletilerek iyice yumuşatılır. Siyah yerleri ve dikenleri temizlenir. Bol soğuk suda yıkanır. Kavurması daha önceden haşlanmış barbunyası ve kengeri de ilave edilerek biraz da su konarak pişirilir.
 
GAH YAHNİSİ
Malzemeler: 1,5 su bardağı elma kurusu (akşamdan ıslatılacak) ,2 ince kıyılmış kuru soğan ,4 santimetrelik parçalar halinde kesilmiş 1 ufak kuzu kolu,3 çorba kaşığı sıvı yağı ,3 su bardağı sıcak su ,1,5 su bardağı haşlanmış kuru fasulye

Yapılışı: Öncelikle bir tencerede iki çorba kaşığı sıvı yağda soğanı soteleyin. Diğer tarafta geniş yüzeyli bir teflon tencereye bir çorba kaşığı sıvı yağı koyup, etleri orta ateşte arkalı önlü pembeleşinceye kadar pişirin. Üzerine soğan koyup iki bardak kaynar su ilave edin. Altını kısarak pişirmeye devam edin. Elmalara biraz su ilave edip, bir taşım kaynatıp süzün. Et yumuşamaya başladığında diğer kaynar suyu ve fasulyeyi koyup, yeterince tuz ve karabiberini de serpin. Kısık ateşte etleri iyice pişirin ve tencerenin ocaktan inmesine yakın elma kurularını da serpiştirip biraz daha kaynatın. Daha sonra istediğiniz yeşillikleri kıyıp, arzuya göre kırmızı pul biberlii Teremyağ gezdirerek sıcak servis yapın.
 
EKŞİLİ
Malzemeler: 2 soğan ,2 çorba kaşığı margarin, 8 su bardağı su, 2 çorba kaşığı salça ,1 kase iri bulgur ,Yarım su bardağı kurutulmuş erik ,5 taze soğan, Yarım demet dereotu ,2 yumurta ,250 gr kavurma veya pişirilmiş kuşbaşı et, tuz
Yapılışı: Soğanı yağda pembeleşinceye kadar kavurup pişirilmiş kuşbaşı eti ya da kavurmayı ekleyin. Sekiz su bardağı su, tuz ve salça ilave edip kaynatın. Kaynayan karışıma bulgur ile kurutulmuş ekşi erikleri ilave edin ve pişirin. Ateşten indirmeye yakın ince kıyılmış taze soğan ve dereotunu ekleyin. Ocağı kapatın ve çorbanın içine iki yumurta kırarak karıştırın.
  • İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
  • BİMER
  • KURUMSAL E-POSTA
  • POLİS AKADEMİSİ
  • E-DEVLET HİZMETLERİ
  • POLİS EŞLERİ DERNEĞİ ERZİNCAN ŞUBESİ
  • POLİS RADYOSU
  • EGM ÇOCUK SAYFASI
  • POLİS BAKIM ve YARDIM SANDIĞI
  • ULUSAL ULAŞTIRMA PLATFORMU
  • TURN BACK CRIME
  • GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ